Sistemele de incalzire electrica in pardoseala ofera facturi mai mici?

Suntem deja obișnuiți să avem control asupra multor aspecte ale vieții cotidiene, devenim deja indispuși atunci când confortul ambiental pe care îl agream în mod obișnuit nu este la nivelul dorit, drept urmare pretindem de fiecare dată să știm exact ce alegem, cât cosumam și mai ales cât avem de plătit pentru ca viața noastră de zi cu zi, acasă sau la serviciu, să fie asigurată sub acest aspect.

 Una dintre opțiunile care concura la creșterea și stabilitatea confortului ambiental pe timp de iarnă, sau oricând temperaturile exterioare își pun amprenta și asupra celor din camerele noastre, este asigurarea temperaturii interioare cu sisteme de încălzire proprii pe care să le coordonăm exact așa cum ne dorim. De ce să depindem de un furnizor care își respectă mai mult sau mai puțin obligațiile sau, și mai mult, de ce să nu avem control deplin asupra momentului în care decidem că avem nevoie de căldură și atunci când este momentul să o întrerupem.

incalzire in pardoseala

 Opțiunea celor mai mulți proprietari este în acest moment bazată pe montarea unui sistem de încălzire electrică în pardoseală care respectă în totalitate specificațiile de montaj și se mulează perfect pe necesitățile reale ale clientului. La prima impresia oricine ar putea să fie circumspect în privita acestei variante mai ales când află că funcționarea se bazează pe consumul de energie electrică. În realitate dacă ne gândim ce consum de energie electrică înregistram pe timp  de vară când sunt utilizate din plin aparatele de aer condiționat, sau dacă analizăm câte becuri cu filament incadescent încă mai avem montate, se poate ajunge ușor la concluzia că un sistem modern de încălzire electrică în pardoseală nu va avea cum să surclaseze consumurile amintite și cu atât mai mult pe cele clasice în regim centralizat.

 În funcție de suprafața ce va fi acoperită cu un sistem de încălzire modern de acest tip costurile vor fi diferite însă confortul și flexibiltatea alegerii vor fi cu mult peste orice altă variantă de încălzire. Spre exemplu pentru un spațiu de circa 130m2 se poate ajunge la un cost lunar de circa 370 de lei, la 80m2 acesta va fi puțin sub 300 de lei, iar pentru 50m2 se vor plăți circa 160 de lei pentru încălzire. Cu siguranță că aceste costuri, chiar și cel mai ridicat preț anunțat anterior sunt cu cel puțin 20% mai reduse decât cele primite de pe urma oricăror altor sisteme de încălzire.

incalzire electrica

Dacă aspectul economic joacă un rol important în decizie nu trebuie să uităm ce este în fapt și am ales cum influențează confortul un sistem de încălzire electrică în pardoseală. Transferul căldurii de la emitor (radiator electric sau termic, o suflantă cu aer cald, un aparat de aer condiționat, o soba cu gaz sau cu lemne) la receptor (aerul ambiental, mobila, accesoriile din cameră) se face de cele mai multe ori direcționat și progresiv până când întregul volum al camerei preia căldura emisă. În tot acest timp căldura resimțită nu este omogenă, diferite zone ale încăperii fiind mai calde decât altele, iar rezultatul se citește în primul rând prin lipsa confortului general și negreșit în valori mari ale costurilor pentru că durata încălzirii/folosirii emitorului este mai mare.

Utilizând încălzire electrică în pardoseală aceste incoveniente dispar pentru că toată suprafața pardoselei va răspândi în mod egal căldură și ceea ce este cel mai important ea va fi livrată exact acolo unde ne defasuram activitatea zilnică, adică aproape de baza camerei. Încălzirea este aproape instantanee și o vom resimți chiar la picioare lucru care aduce direct o stare de bine generală. Cu toți știm vorba populară că „frigul te cuprinde de la picioare”, prin urmare atât timp cât vom resimți căldură la picioare însăși percepția noastră despre temperatura ambientală va fi cu totul alta chiar și la un nivel mai redus al acesteia.

 Iată că există încă un motiv cel puțin fizic pe care îl primim direct atât timp cât încălzirea electrică în pardoseală este pusă în funcțiune și în special când este dimensionată corespunzător. Dacă sunteți în faza de proiect a unei locuințe merită să luați în considerare aceste sisteme de încălzire și să solicitați cât mai multe detalii unei firme specializate care vinde și montează elemente de încălzire electrică în pardoseală. Expertiza unor profesioniști vă scutește de ambiguități în alegere și dimensionare, iar montajul executat ca la carte așa cum arată prevederile producătorului acestor sisteme de încălzire este un atuu pe care merită să vă bazați.