Incalzire electrica prin pardoseala vs incalzirea clasica

Grație tehnologiei de care profităm la propriu în fiecare zi și în aproape orice avtivitate pe care o facem suntem într-o bună măsură dependenți de aceasta fiind nevoiți să alegem varianta cea mai potrivită, nu putea să lipsească de pe listă și dilema legată de opțiunea privind alegerea celui mai potrivit sistem de încălzire pentru acasă sau pentru spațiul firmei pe care o deținem.

 Așadar vom monta un sistem de încălzire electrică prin pardoseală sau alegem varianta de încălzire clasică prin centrală termică ori rămânem racordați la încălzirea centralizată. Pentru mai multă informație vom analiza în parelel avantajele fiecărei variante.

 Ce și cât consumă fiecare sistem de încălzire?

 De la bun început trebuie să știm că cea mai des folosită este varianta de încălzire electrică prin pardoseală, cu alte cuvinte sub pardoseală va fi montat un sistem de încălzire care generează căldură prin folosirea energiei electrice, căldură care este ulterior cedată mediului ambiental și chiar înmagazinată pentru radiere ulterioară într-o cantitate și pe o durată mai mare sau mai redusă în funcție de tipul de material cu care este acoperită pardoseaua. Încălzirea clasică se bazează pe folosirea de radiatoare din oțel sau din aluminiu prin care circulă apa încălzită la o temperatură ridicată, apa a cărei încălzire se realizează cu ajutorul unei centrale personale, de apartament sau de scară, prin consum de gaz și energie electrică.

 În medie încălzirea electrică prin pardoseală atunci când este utilizată exclusiv ca sursă principală și unică de încălzire va avea un consum de circa 15-25W pentru fiecare metru pătrat încălzit și oră de funcționare. Dacă această variantă este folosită doar ca sursă suplimentară de încălzire, atunci consumul se reduce la circa 10-12W în aceeași unitate de spațiu și timp. În funcție de cerințele utilizatorului, a nivelului temperaturilor exterioare, a gradului de termoizolare a clădirii, dar și a materialelor și accesoriilor utilizate, încălzirea electrică prin pardoseală poate fi mai ieftină cu circa 25% față de încălzirea clasică. Trebuie să rețineți că valorile prezentate sunt medii și sunt influențate de diferiți factori ambientali, la interior și exterior, dar în primul rând de nivelul pierderilor de căldură pe care încăperea le are. Cu cât vor fi mai reduse cu atât consumul sistemului de încălzire va fi mai mic iar trecerea și rămânerea sa în regim standby imediat după ce temperatura setată a fost atinsă va fi mai mare.

incalzire in pardoseala

Cum se încălzește camera?

 Transferul de căldură în varianta de încălzire electrică prin pardoseală se face direct și pe întreaga suprafață începând chiar de la nivelul pardoselei, adică exact acolo unde temperatura în încăperi este cea mai scăzută. Este prin urmare primul indiciu cert că acest sistem de încălzire acționează fără pierderi de căldură, ea fiind generată în locul unde este cea mai mare nevoie.

 Căldura produsă de sistemul clasic de încălzire prin radiatoare este eliberată direcționat spre tavan începând din dreptul ferestrei, sau al locului în care este amplasat radiatorul, iar ceea ce este de observat se referă la faptul că fluxul de căldură pornește de la circa 1 metru de la nivelul pardoselei. Prin urmare încălzirea camerei se va face începând dinspre tavan spre zona inferioară, ca atare timpul până la care se va resimți confortul ambiental va fi mult mai lung.

 Cum se întrețin aceste sisteme de încălzire?

 Orice sistem clasic de încălzire necesită întreținere curentă, anuală sau multi anuală în funcție de încărcarea de utilizare la care este supus. Încălzirea cu ajutorul centralei termice și a radiatoarelor implică recertificarea siguranței în funcționare în fiecare an pentru că utilizează gaz metan dar și temperaturi ridicate ale apei în circuitul de încălzire. Radiatoarele clasice sunt cele mai bune elemente pasive de stocare a prafului dintr-o încăpere în interiorul elementelor radiante pe care le conțin. Întreținerea lor periodică este obligatorie atât timp cât nu dorim ca la pornirea sistemului de încălzire tot praful și bacteriile acumulate în extrasezon să fie împrăștiate și să se depună pe obiectele din încăpere, ca să nu mai spunem despre inhalarea acestor impurități.

 Încălzirea electrică prin pardoseală nu necesită astfel de întreținere și nici certificări ulterioare de bună funcționare. Atât timp cât nu vor exista infiltrații de apa sau condens excesiv la nivelul pardoselei, sistemul de încălzire va funcționa constant ani la rând. Nu există niciun element vizibil care trebuie curățat, prin urmare efortul suplimentar nu există iar siguranța respirării unui aer ambiental curat este garantată.

incalzire electrica prin pardoseala

Cum este influențat aspectul ambiental?

 Cu siguranță că aspectul ambiental este inclus în confortul pe care îl resimțim în propria casă, prin urmare contează dacă sistemul de încălzire este discret sau nu.

 Dacă s-a optat pentru o centrală termică individuală cu radiatoare în toate camerele și chiar și pe holurile casei și care a fost montată după construcția apartamentului atunci puteți avea în vedere că aspectul ambiental va avea de suferit. Spațiile ocupate de radiatoare sunt importante ca mărime, zonele de trecere și traseul conductelor de alimentare nu pot fi evitate și vor influența așezarea mobilei aproape de colțurile camerei, iar o eventuală mascare a radiatoarelor sau a țevilor conduce și ea la costuri suplimentare. Dacă adăugăm un incident al instalației prin fisurarea unei conducte, atunci avem un tabloul complet a ceea ce implică folosire vechii metode de încălzire.

 Nimic din toate acesta nu le veți resimți în cazul folosirii unei soluții de încălzire electrică prin pardoseală. Practic întregul sistem de încălzire este invizibil, racordarea la instalația electrică se realizează facil și în mod cert estetic, iar amplasarea variantei dorite de pardosea rămâne doar la alegerea dumneavoastră pentru că sistemul va funcționa perfect fiind acoperit cu orice tip de material de contructie pentru pardoseli.

Concluzii

 În esență progresul în domeniul încălzirii este evident și de la an la an versiunile de încălzire electrică prin pardoseală sunt tot mai economice. Flexibilitatea și timpul redus de instalare sunt alte avantaje pe care le primiți în același pachet, însă nu ezitați să solicitați consultată de specialitate unui partener autorizat care cunoaște în detaliu materialele, tehnologia de instalare precum și necesarul de putere instalată de care aveți nevoie pentru a încheia cu succces un astfel de proiect.